Живи, насолоджуйся, досягай...

Опитування
Чи потрібна на цьому сайті електронна бібліотека
Всього відповідей: 318
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
З Новим Роком
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Листопад » 6 » Система вищої освіти – як зробити її кращою?
02:16
Система вищої освіти – як зробити її кращою?

3 листопада з ініціативи Студентської ради у Волинському національному університеті імені Лесі Українки пройшла конференція «Система вищої освіти – як зробити її кращою?» за участю представників адміністрації навчального закладу, керівників громадських організацій і представників студентського самоврядування ВНЗ Волині.


Трохи раніше, 24 жовтня 2011 р. відбувся Всеукраїнський студентський референдум, що охопив 111 вищих навчальних закладів України. Перші підсумки були оприлюднені під час прес-конференції в інформаційній агенції «УНІАН».

Зрозуміло, що волинську молодь і студентство нашої alma-mater зокрема хвилюють питання освітніх реформ. Оперативно зреагував актив ВНУ, організувавши власний форум, до президії якого ввійшли проректор з навчально-виховної роботи ВНУ Ірина Констанкевич, президент Національного студентського союзу Анатолій Ігнатович, заступник голови Студентської ради НТУУ «КПІ» Олександр Куль, голова Європейського студентського союзу Вроцлавської політехніки Матеуш Цельмер і голова Студентської ради ВНУ Яна Цапук.


Виступаючи з вітальним словом, Ірина Констанкевич зазначила, що головне завдання викладачів – підготувати конкурентоспроможних фахівців на ринку праці, скеровувати роботу та навчання на європейський простір. Вона наголосила, що захід відбувається за активної підтримки ректора Ігоря Коцана, голови Волинської ОДА Бориса Клімчука та голови Волинської обласної студентської ради Анастасії Шевчик.

Анатолій Ігнатович ознайомив присутніх із роботою Національного студентського союзу, який стоїть на захисті студентства України, та результатами нещодавнього студентського референдуму. Пояснив юнакам та дівчатам, що метою опитування стало не лише вивчення думки студентів, але й намагання отримати достовірну інформацію про ставлення до освітніх реформ, а також підвищити правову обізнаність молоді.


Цього дня студентські декани звернулися до присутніх з доповідями: «Система вищої освіти України: переваги та протиріччя», «Знання студентами своїх прав й обов’язків як невід’ємний чинник функціонування системи набуття вищої освіти».

Матеуш Цельмер презентував «Європейський досвід в освітньому просторі – приклад організації вищої освіти в Польщі», «Важливість функціонування студентських самоврядних організацій задля контролю якості надання освіти (презентація ESU, PSRP)».

У результаті обговорення промов учасників форуму, враховуючи значущість висвітлених проблем і необхідність їх швидкого вирішення, президія конференції вирішила звернутися до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України з клопотанням, що міститиме такі тези:

1. Ужити заходів щодо підвищення ролі молодіжних громадських організацій у напрямку вдосконалення системи вищої освіти, реалізації демократичних ініціатив студентської молоді, вироблення ефективних інструментів контролю якості надання освітніх послуг.

2. Активізувати роботу серед студентської молоді щодо поглиблення знань про свої права й обов’язки, посилення відповідальності за недотримання вимог законодавства у сфері вищої освіти, недопущення проявів девіантної поведінки в студентському середовищі.

3. Враховуючи досвід організації вищої освіти в країнах Європейського союзу запроваджувати передові технології та методики в навчальний процес, розширювати доступ студентів до прогресивних розробок і надбань сучасної світової науки, створювати сприятливі умови для розвитку талановитої молоді.

4. Із метою створення сприятливого стабільного середовища для розвитку вітчизняної вищої освіти вжити необхідних заходів щодо вдосконалення відповідної нормативно-правової бази, передусім Закону України «Про вищу освіту».

                                                                                  Валентина КОРНІЙЧУК

Переглядів: 480 | Додав: MrBeen | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0