Живи, насолоджуйся, досягай...

Опитування
Чи потрібна на цьому сайті електронна бібліотека
Всього відповідей: 318
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
З Новим Роком
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Вересень » 5 » Європейські пріоритети розвитку студентського самоврядування
14:15
Європейські пріоритети розвитку студентського самоврядування


Сьогодення вимагає від студентської молоді швидкої адаптації до нових умов життя не тільки в середині країни, а й закордоном та відповідної високоефективної роботи. За даних умов значно підвищується важливість функціонування національних студентських об¢єднань (зокрема, Національного студентського союзу), які презентують інтереси значної кількості студентів нашої Держави.

Однак, чи не найважливішим аспектом розвитку студентського самоврядування України сьогодні є рух  у напрямку європейського рівня якості освіти, студентської мобільності, тощо. В контексті цього, важливо зазначити, що днями завершилася 22 конвенція студентів Європи, основною метою якої було визначення основних пріоритетів розвитку Європейського студентського союзу (ESU) на найближчі кілька років.

В рамках заходу, що проходив з 29 серпня по 4 вересня 2011 року на польській Рив’єрі (м. Лази), було проведено ряд зустрічей, семінарів, тренінгів спрямованих на обмін досвідом між національними студентськими союзами різних країн Європи, участь в яких також взяли українські представники. Так, НСС представляли Віктор Артеменко (Національний університет «Острозька академія»), Роман Жебчук (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича), Яна Цапук (Волинський національний університет імені Лесі Українки).

 Конвенція розпочалась з урочистого відкриття, на якому до учасників з привітальним словом звернулись Марія Орловська (Maria Orlowska) – державний секретар Міністерства освіти та науки Республіки Польща, Домініка Кіта (Dominika Kita) –президент студентського парламенту Республіки Польща та Алан Пол (Allan Päll)голова Європейського студентського парламенту.

Найважливішими питаннями, на яких акцентували увагу представники українського студентства в ході роботи європейської конвенції стали розвиток європейського східного партнерства (в контексті студентського молодіжного руху),  особистісно-орієнтоване студентське навчання, його переваги та напрямки удосконалення, мобільність студентів України та напрямки її підвищення, проблеми імплементації Болонського процесу в Україні, проблеми підвищення студентської активності.


Натомість європейськими колегами в рамках заходу було проведено презентацію дорожньої карти розвитку ESU, обговорено основні перешкоди та ризики на шляху розвитку європейського студентського руху та розглянуто моделі побудови національних студентських союзів країн Європи (на прикладі SFS Швеція, HOOK Угорщина , FAGE Франція, ANOSR Румунія, LSA Латвія). В контексті визначених вище проблем, представниками національних студентських об’єднань країн-членів ESU було організована дискусії з участю наших делегатів: «ESU і Східне партнерство – шляхи розвитку», «Мобільність і Східне партнерство», проведено тренінг членом виконавчого комітету ESU Роком Пріможіцом (Rok Primozic) «Як підвищити студентську активність – перспективний план дій» та ряд інших заходів.


Загалом, робота учасників 22 Європейської студентської конвенції, організованої Студентським парламентом Республіки Польща, виявилась досить напруженою, але якісною та високоефективною. Даний захід став важливою подією не тільки для українського, а й для європейського студентства, адже тут змогли зустрітись, обмінятись досвідом, ідеями та окреслити подальші шляхи співпраці близько 150 представників молодіжної еліти  Європи.

Голова Студентської ради

ВНУ ім. Лесі Українки

Яна Цапук

Переглядів: 448 | Додав: MrBeen | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0